Moet onze chauffeur die we in dienst hebben de bijscholing van vakbekwaamheid volgen tijdens zijn diensturen of in zijn vrije tijd?

Written by Cindy on . Posted in Geen categorie

Binnen de transportsector voorziet de sectorale CAO dat de uren opleiding betaald moeten worden door de werkgever. De uren worden betaald als arbeidstijd (= aan het uurloon van de arbeidstijd). De uren worden sowieso best genoteerd als opleiding, omdat ze op die manier ook apart op de sociale balans worden vermeld. Indien de uren buiten het voorziene uurrooster worden gevolgd, dan is uitdrukkelijk voorzien dat deze uren niet in aanmerking komen voor de berekening van de arbeidsduur.

Kortom volgens de regels van de arbeidswetgeving zijn dit opleidingen die de werknemer nodig heeft om zijn job uit te voeren. Dergelijke verplichte opleidingen worden als arbeidstijd gezien. De werknemer heeft het bij het rechte eind als hij dit niet buiten de diensturen wenst te doen.

Je kan wel voorstellen om de opleiding op zaterdag te volgen, mits betaling van zijn werkuren. Op die manier is er geen afwezigheid tijdens de week. Voor die reden organiseren wij voornamelijk opleidingen op zaterdag en vaak nog gesplitst over twee maal een zaterdagvoormiddag, om de impact op het weekend te beperken.